Son dönemlerde teknolojinin hızla gelişmesi günümüzde yeni kavramların doğmasına sebep oldu. Karşımıza sürekli çıkan kavramlardan biri de atık yönetimi olmuştur.

Atık Yönetimi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sürekli gelişen dünyada üretim hiç durmadan artmaya devam ediyor. Nüfusun artışıyla doğru orantılı olarak ürünlere olan talep de artmaktadır. Artan üretim ne kadar çok olursa atık madde miktarıda o kadar çok olmaktadır. “Peki bu atık maddeler ne yapılıyor?” herkesin aklına gelen ilk sorulardan biri oluyor.

Bu kısımda işin içine atık yönetimi girmektedir. Üretilen mallardan arta kalan maddelerin doğru atık yönetimi ile geri dönüşümü sağlanıyor. Çevreye verilen zararlar azaltılarak dünyanın varlığını da daha uzun süreler korumak mümkün hale geliyor.

Ayrıca kontrollü bir şekilde kullanılan kaynaklar da tükenme tehlikesini geride bırakmış oluyor. Dönüşümü sağlanan atık maddelerden faydalanırken dönüşümü olanaksız olan atıklar da son çare olarak bertaraf ediliyor.

Atık Yönetimi Hiyerarşisi

Atık yönetimi belirli adımlar takip edilerek gerçekleştiriliyor. Buna atık yönetimi hiyerarşisi diyebiliriz. Atık yönetimi hiyerarşisi atıkların oluşumdan başlayıp bertaraf edilmesine kadar geçen süreyi kapsamaktadır.

Atık yönetimi hiyerarşisini piramit şeklinde düşünürsek 6 basamak şeklinde bir ayrım yapabiliriz. Piramitin en üst kısmı en öncelikli seçeneği oluştururken piramitin en alt kısmı ise en son seçeneği oluşturmaktadır. En öncelikli seçenekten aşağı doğru önleme, azaltma, yeniden kullanma, geri dönüşüm, enerji geri kazanımı ve bertaraf basamakları yer alıyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte yaşamlarımız aynı anda dijital dünyayla da bütünlük göstermek zorunda kalmıştır. Günümüzde ilerleyen teknoljiye ayak uydurmak dijitalleşmekle mümkün hale geliyor. Hayatımızdaki her şey dijital dünyaya aktarılıyor. Bu da sektörlerin dijital olarak da varlıklarını sürdürmesine olanak sağlıyor.

Dijital dünyanın bir parçası haline gelen atık yazılımı da sık sık duyduğunuz kavramlar arasında yerini aldı.

Atık Yazılımı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Atık yazılımı atıkların toplanıp bertaraf edilmesi sürecinin yani kısaca atık yönetimi hiyerarşisinin yazılımcılar tarafından geliştirilip dijital ortama aktarılmasıdır.

Çevre dostu projelerin geliştirilmesi, insan ve çevre ilişkisinin en sağlıklı şekilde ilerlemesi adına atık yazılımı büyük önem taşımaktadır.

Atık yazılımı, atıkların kolay bir şekilde takip edilmesi olanağını sunar. Bu yazılımlar sayesinde sistemdeki atıkların miktarı, nerede oldukları ve nasıl bir işlemle kullanıldıkları kolaylıkla takip edilebilmektedir.

Bir diğer kolaylık ise her türlü dijital ortamda bu yazılımlardan faydalanılabilir. Sadece bilgisayarınızdan değil aynı zamanda mobil ortamdan da atık yönetiminin takibi rahatlıkla gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Mobil atık yazılımı sayesinde her nerde olursanız olun atık takibi kolaylıkla yapılmaktadır. Bu da yöneticiler açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Atık yazılımlarının bir diğer faydası da atık yönetimini kontrol altında tutabiliyor olması. Yöneticiler çalışanlarının sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin kontrollerini yapabilmektedir.

Kısacası atık yazılımı sayesinde atıkların takibi ve kontrolü, çalışanların kontrolleri, yeni atıkların belirlenmesi ve atıkların istatiksel verilerinin oluşturulması gibi birçok işlem gerçekleştirilebilir.

Tıbbi Atık Yazılımı Nedir?

En önemli atıkların başında tıbbi atıklar gelmektedir. Tıbbi atıklar çevreye ve insana zarar verebileceği için bu atıkların doğrudan ya da dolaylı olarak doğaya bırakılmaması gerekmektedir. Bu tür atıkların imhası diğer zararsız atıklardan ayrı olarak gerçekleştirilir.

Sağlık kuruluşları bu atıkların takibini yazılımlar yardımıyla daha kolay ve kısa sürede yapmaktadırlar. Tıbbi atıkların toplanması, ayrıştırılması, depolanması ve son olarak imha edilmesi gibi işlemler tıbbi atık yazılımlarıyla kontrol altında tutulabiliyor.

Gerçekleştirilen işlemlerin verileri bu yazılımlarla kayıt altına alınabiliyor. Sağlık kuruluşları belirli yönetmelikleri gerçekleştirirken atık yazılımları, işlerin ağır yükününün hafifletilmesini sağlamaktadır.