içerisinde mavi ameliyat önlüğü beyaz eldiven tek kullanımlık maske bulununan bir hastanenin ameliyathanesinde bulunan kırmızı çöp kutusu

Tıbbi Atık Yazılımı

Son dönemlerde teknolojinin hızla gelişmesi günümüzde yeni kavramların doğmasına sebep oldu. Karşımıza sürekli çıkan kavramlardan biri de atık yönetimi olmuştur.

Atık Yönetimi Nedir ve Ne İşe Yarar?

Sürekli gelişen dünyada üretim hiç durmadan artmaya devam ediyor. Nüfusun artışıyla doğru orantılı olarak ürünlere olan talep de artmaktadır. Artan üretim ne kadar çok olursa atık madde miktarıda o kadar çok olmaktadır. “Peki bu atık maddeler ne yapılıyor?” herkesin aklına gelen ilk sorulardan biri oluyor.

Bu kısımda işin içine atık yönetimi girmektedir. Üretilen mallardan arta kalan maddelerin doğru atık yönetimi ile geri dönüşümü sağlanıyor. Çevreye verilen zararlar azaltılarak dünyanın varlığını da daha uzun süreler korumak mümkün hale geliyor.

Ayrıca kontrollü bir şekilde kullanılan kaynaklar da tükenme tehlikesini geride bırakmış oluyor. Dönüşümü sağlanan atık maddelerden faydalanırken dönüşümü olanaksız olan atıklar da son çare olarak bertaraf ediliyor.

Atık Yönetimi Hiyerarşisi

Atık yönetimi belirli adımlar takip edilerek gerçekleştiriliyor. Buna atık yönetimi hiyerarşisi diyebiliriz. Atık yönetimi hiyerarşisi atıkların oluşumdan başlayıp bertaraf edilmesine kadar geçen süreyi kapsamaktadır.

Atık yönetimi hiyerarşisini piramit şeklinde düşünürsek 6 basamak şeklinde bir ayrım yapabiliriz. Piramitin en üst kısmı en öncelikli seçeneği oluştururken piramitin en alt kısmı ise en son seçeneği oluşturmaktadır. En öncelikli seçenekten aşağı doğru önleme, azaltma, yeniden kullanma, geri dönüşüm, enerji geri kazanımı ve bertaraf basamakları yer alıyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte yaşamlarımız aynı anda dijital dünyayla da bütünlük göstermek zorunda kalmıştır. Günümüzde ilerleyen teknoljiye ayak uydurmak dijitalleşmekle mümkün hale geliyor. Hayatımızdaki her şey dijital dünyaya aktarılıyor. Bu da sektörlerin dijital olarak da varlıklarını sürdürmesine olanak sağlıyor.

Dijital dünyanın bir parçası haline gelen atık yazılımı da sık sık duyduğunuz kavramlar arasında yerini aldı.

Atık Yazılımı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Atık yazılımı atıkların toplanıp bertaraf edilmesi sürecinin yani kısaca atık yönetimi hiyerarşisinin yazılımcılar tarafından geliştirilip dijital ortama aktarılmasıdır.

Çevre dostu projelerin geliştirilmesi, insan ve çevre ilişkisinin en sağlıklı şekilde ilerlemesi adına atık yazılımı büyük önem taşımaktadır.

Atık yazılımı, atıkların kolay bir şekilde takip edilmesi olanağını sunar. Bu yazılımlar sayesinde sistemdeki atıkların miktarı, nerede oldukları ve nasıl bir işlemle kullanıldıkları kolaylıkla takip edilebilmektedir.

Bir diğer kolaylık ise her türlü dijital ortamda bu yazılımlardan faydalanılabilir. Sadece bilgisayarınızdan değil aynı zamanda mobil ortamdan da atık yönetiminin takibi rahatlıkla gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Mobil atık yazılımı sayesinde her nerde olursanız olun atık takibi kolaylıkla yapılmaktadır. Bu da yöneticiler açısından büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Atık yazılımlarının bir diğer faydası da atık yönetimini kontrol altında tutabiliyor olması. Yöneticiler çalışanlarının sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin kontrollerini yapabilmektedir.

Kısacası atık yazılımı sayesinde atıkların takibi ve kontrolü, çalışanların kontrolleri, yeni atıkların belirlenmesi ve atıkların istatiksel verilerinin oluşturulması gibi birçok işlem gerçekleştirilebilir.

Tıbbi Atık Yazılımı Nedir?

En önemli atıkların başında tıbbi atıklar gelmektedir. Tıbbi atıklar çevreye ve insana zarar verebileceği için bu atıkların doğrudan ya da dolaylı olarak doğaya bırakılmaması gerekmektedir. Bu tür atıkların imhası diğer zararsız atıklardan ayrı olarak gerçekleştirilir.

Sağlık kuruluşları bu atıkların takibini yazılımlar yardımıyla daha kolay ve kısa sürede yapmaktadırlar. Tıbbi atıkların toplanması, ayrıştırılması, depolanması ve son olarak imha edilmesi gibi işlemler tıbbi atık yazılımlarıyla kontrol altında tutulabiliyor.

Gerçekleştirilen işlemlerin verileri bu yazılımlarla kayıt altına alınabiliyor. Sağlık kuruluşları belirli yönetmelikleri gerçekleştirirken atık yazılımları, işlerin ağır yükününün hafifletilmesini sağlamaktadır.


geri dönüşüm için hazırlanmış ağzı açık kırmızı mavi yeşil siyah sarı çöp kutusu

Atık Yönetiminde Kütle Denge Sistemi

Kütle denge sistemi atık yönetim yazılımlarının olmazsa olmaz bir parçasıdır. Tüm atık yazılımı kütle denge sistemi (KDS) üzerine kuruludur denebilir. Bu kütle denge sisteminin çeşitli alt başlıkları vardır. Atık işleme tesislerinde bu alt başlıklara göre birimler vardır ve ona göre işlem yürütülür.

1. Atık Yönetiminde Geri Kazanım

Atık yönetiminin öncelikli amacı geri kazanımdır. Eğer geri kazanım yapılabiliyorsa bertaraf edilmemeye çalışılır. Tıbbi atık yönetimi temelde aşağıdaki alt başlıklar bazında değerlendirilir:

  • Tehlikeli tıbbi atıkların geri kazanımı
  • Tehlikesiz tıbbi atıkların geri kazanımı
  • Tıbbi atık yağların geri kazanımı
  • Tıbbi bitkisel atık yağların geri kazanımı
  • Tıbbi atık akümülatörlerin geri kazanımı
  • ÖTL geri kazanım
  • Geri kazanım tesislerinin kontrolü

2. Atık Yönetiminde Bertaraf

Tıbbi atıkların bertaraf edilmesi en son istenen aşamadır. Mümkünse geri kazandırma yapılmaya çalışılır. Eğer atık yönetimi tıbbi atıkların bertaraf edilmesi şeklinde ilerleyecekse aşağıdaki aşamalar ve sınıflandırmalar dikkate alınmalıdır.

  • Tıbbi atıkların yakılması
  • Düzenli depolama
  • 1. sınıf (tehlikeli atıklar)
  • 2. sınıf (tehlikesiz atık)
  • 3. sınıf (inert atık)

3. Atık Yönetiminde İşleme

Tıbbi atık yönetiminde atık yazılımı büyük rol oynar. İşleme aşaması da bu yazılımlarda mutlaka yer alan bir aşamadır. Özellikle tıbbi atıkların sterilizasyonu bu işleme basamağında yer alır. Ürünler tekrar kullanılacak olduğundan bertaraf işlemi yapılmaz. Tamamen bir geri kazandırma da olmadığından işleme basamağında yer alır. Tıbbi atıklarla ilgili her türlü temizleme, dezenfektasyon ve sterilizasyon adımları tıbbi atık yazılımı bakımından işleme bölümüne girer.

 4. Atık Yönetiminde Arındırma

Tıbbi atık yönetiminin önemli ve olmazsa olmaz adımlarından biri de arındırmadır. PCB arındırma ve tıbbi atık ara depolama bölümü arındırma aşaması altında değerlendirilir.

Hangi Belgeler Atık İşlemede Gereklidir?

Kütle denge sistemi (kds) kullanacak atık işleme tesislerinin bazı belgelere sahip olması zorunludur. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünden alternatif ham madde ve atık minimizasyonu yazısı almış olan tesisler kütle denge sistemini kullanabilmek için aşağıdaki belgelere ihtiyaç duyar:

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden;

  • Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi
  • Ambalaj atığı toplama ayırma belgesi
  • ÖTL geçici depolama belgesi

alınması zorunludur.

Atık Yönetim Sistemi ve KDS ile İlgili Genel Hatırlatmalar

Atık yönetim sistemleriyle ilgili uygulamalar çoğu zaman yetkili kullanıcı değişikliklerinde sorunlara sebep olmaktadır. Yeni gelen bir yetkinin işi tam anlamıyla bir öncekinden devralmaması durumunda ortaya zaman zaman akışı durduran sorunlar çıkabilmektedir.

Duyuruların takibinin muhakkak her gün yapılması gereklidir

Yardım videolarının izlenmesi kullanıcıların kafalarında yer alan bütün soru işaretlerine cevap niteliğindedir.

Zamanında tüm kayıtların girişlerinin sağlanması gereklidir.

Kütle denge sistemi 2009 itibariyle kullanıma açılmış olup atık yönetimi uygulamalarında yıllardır kullanılmaktadır. Çevrim içi kullanımda oldukça kolaylık sağlayan kütle denge sistemi bu yazılımlar üzerinde sadece kullanıcı adı ve şifreyle çalıştığından yetkisiz bir personelin atıklarla ilgili herhangi bir giriş yapması mümkün değildir.

Kütle denge raporları aylık bazda sunulduğundan ve bu verilerin analizlerinin zamanında yapılması gerektiğinden kds sisteminin doğru zamanda doğru veriler girilerek kullanılması hayati önem taşır.

Atık Yönetiminde Sorumluluk

Çevre Kanunu kapsamında değerlendirilen atıklarla ilgili her türlü işlemden bu iş zincirinde yer alan herkes ayrı ayrı sorumludur. Atık kutusunun üzerine yapıştırılan etiketten, içeriğin gramajını kilosunu ölçen personele; atıkların sevkiyatındaki transfer aracı şoföründen atıkların bertaraf edildiği tesisin teslim alan personeline kadar A’dan Z’ye herkes bu dişlinin önemli çarklarını oluşturur.

Çevre ve insan sağlığı söz konusu olduğunda her birey üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse temiz ve risk teşkil etmeyen bir çevreye yaşamak, güvenli sağlık kuruluşlarında tedavi olmak mümkün olacaktır.


hastanelerde-tibbi-atiklarin-toplanmasi-transferi-ve-bertarafi-icin-tum-atiklarin-biriktirildigi-kirmizi-sari-turuncu-renkli-cop-kutusu

Tıbbi Atık Yönetimi Hakkında Her Şey

Atık yönetimi günümüzde sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bir gelecek için son derece önemli bir konudur. Bu konuda öncelikle sağlık kuruluşları olmak üzere bütün toplumun bilinçlenmesi gereklidir. Özellikle tıbbi atıkların yönetimi, geri dönüşümü ve bertaraf edilmesi sağlık bakımından son derece önemlidir. Hastaneler, dispanserler, sağlık ocakları ve muayenehaneler gibi pek çok yerde kullanılan tıbbi malzemenin atıkları sağlık açısından risk teşkil etmekte olup düzgün ve doğru yöntemle geri dönüşüme veya bertarafa gönderilmelidir.

Takibi ve analizi son derece zor ve zahmetli olan tıbbi atıklar için günümüzde uygulanmakta olan başarılı yazılımlar ve tıbbi atık yönetim sistemleri bulunmaktadır. Onlarca sağlık kuruluşunun kullandığı bu uygulamalar bütün sağlık kuruluşlarınca kullanılmalıdır.

Tıbbi Atık Sistemlerinin Temel Alt Sistemleri Nelerdir?

Tıbbi atık sistemleri kendi içinde pek çok alt kırılıma sahiptir. Başarılı bir tıbbi atık yazılımı oluşturmak için her bir alt kalem dikkatli oluşturulmalıdır. Atık beyan sistemi, mobil atık takip sistemi, kütle denge sistemi gibi temeli sağlam atılması gereken üç önemli sistem vardır. Bunlardan her biri tıbbi atık yazılımı oluşturulmadan detayları düşünülmesi gereken aynı sistemlerdir.

Atık Beyan Sistemi: Tıbbi atık üreticilerinin, hastane ve diğer sağlık kuruluşlarının yıllık bazda tehlikeli ve tehlikesiz atıklarının bildirildiği sistemdir.

Mobil Atık Takip Sistemi: Atık taşıyan firmaların araçlarına ait lisans bilgilerinin girilmesi gerekli sistemdir.

Kütle Denge Sistemi: Lisanslı atık işleme tesislerinin günlük, aylık ve yıllık bazda ne kadar atık işlediklerini girdikleri sistemdir.

Tıbbi Atık Yönetiminde Paydaşlar Kimlerdir?

Tıbbi atıkların yönetimi tek bir kişi veya kuruluşa ait değildir. Pek çok paydaş tıbbi atık yönetimi konusunda sorumluluk sahibidir. Atık üreticileri, lisanslı atık taşıma firmaları ve atık işleme tesisleri gibi birden fazla paydaş atık yönetiminden sorumludur. Bunların haricinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve Bakanlık da bu paydaşlar arasında yer almaktadır.

Bakanlık, ülke genelinde tıbbi atık beyanlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlanması faaliyetlerini takip eder. Ayrıca tesislerin izlenmesi ve denetimi de bakanlıktadır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri il bazında tıbbi atıklarının beyanlarını izler, değerlendirir ve raporlar. Atık taşıma firmalarını denetler ve lisanslandırır.

Tıbbi Atık Üreticilerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Tıbbi atık üreten hastane, muayenehane ve diğer kuruluşlar tıbbi atık üreticisi olarak geçmektedir. Tıbbi atık yazılımı ile ilgili uygulamalarda başarılı bir veri akışının sağlanması için her bir kişi ve kurumun önemli rolü vardır.

Ulusal atık taşıma formu, aşıma işlemlerinin başlatılması, Tabs’in doldurulması gibi görevler tıbbi atık üreticilerinin temel görevleridir.

Lisanslı Atık Taşıma Firmalarının Sorumlulukları Nelerdir?

Atık taşıma firmalarının sorumlulukları temek olarak şu şekildedir:

  • Taşıma taleplerinin alınması
  • Taşımanın başlatılması

Atık İşleme Tesislerinin Sorumlulukları Nelerdir?

Geri kazanım veya bertaraf edilme gibi işlemlerden sorumlu olan atık işleme tesisleri tıbbi atık yönetiminde önemli rol oynamaktadır.

Atıkların kabulü ve kütle denge sistemlerinin doldurulmasından tamamen atık işleme tesisleri sorumludur. Kütle denge sistemi doldurulurken ürün ve bakiye atık miktarları ölçülerek verilerin doğru girilmesine özen gösterilmelidir.

Tıbbi Atık Yönetimiyle İlgili Yazılımların Temel Amaçları Nelerdir?

Etkili ve başarılı bir tıbbi atık yönetimi için öncelikle vizyonun ve misyonun belli olması gerekir. Misyonlar yani bir diğer adıyla amaçlar belirli ana hatlarıyla belirlendikten sonra uygulamaya geçilmesi gerekir. Tıbbi atık yönetiminde temel amaçlar şu şekildedir:

  • Sağlıklı bir atık envanterinin oluşturulması
  • Üretilen atıklara ilişkin verilerin toplanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi
  • Türkiye genelinde tehlikeli tıbbi atıkların takibinin yapılması
  • Alınması gereken çevresel tedbirlere sağlıklı bir zemin oluşturmak
  • Çevresel altyapı servislerinin iyileştirilmesi
  • Tıbbi atık yönetimi için sağlıklı bir bilgi yönetimi sistemi oluşturmak

turuncu yeşil mavi geri dönüşüm kutusu Plastik şişeyi geri dönüşüm kutusuna atan el çevre koruma kavramı

Atık Yönetim Yazılımı Nedir?

Atık bertaraf şirketleri, atık işlemlerini toplamadan bertaraf etmeye kadar yönetmek için atık yönetimi yazılımı kullanır. Atık yazılımı öncelikle atık bertaraf şirketlerine hizmet yönetimi, lojistik ve faturalandırma konularında yardımcı olur. Atık yönetimi yazılımı, yöneticiler ve denetçiler tarafından atık nakliyesini ve depolamayı planlamak, imha etmeyi planlamak ve malzemeleri geri dönüştürmek veya yeniden kullanmak için stratejiler uygulamak için kullanılır. Ayrıca çalışanların görevlerini verimli ve güvenli bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olur. İdari personel bu tür yazılımları müşteri iletişimlerini ve sözleşmelerini, ayrıca faturalama ve ödemeleri yönetmek için kullanır.

Küresel atık bertaraf standartlarına protokollerine uygun, işletmenizin verimli bir atık yönetimi yazılımı kullanması çok önemlidir. Elden çıkarma işlemiyle ilgilenmek için harici firmaları kullanan şirketler bile kayıt tutma, raporlama ve faturalama için yazılıma ihtiyaç duyar. Bu şekilde, işletmenin sürdürülebilirlik hedeferine ulaşmasının yanı sıra yasal atık bertaraf standartlarına uyması çok daha kolay hale gelir.

Ayrıca, atık yönetimi ve geri dönüşüm ile ilgilenen şirketlerin, mevcut rekabetçi ve dinamik yasal sistemlerde karlı kalabilmek için yazılımı kullanması gerekir. Ayrı manuel elektronik tabloların ve diğer kağıt tabanlı sistemlerin kullanımı güncelliğini yitirmiştir ve bu tür işletmelerin büyüme fırsatlarını sınırlayan çok fazla maliyet ve çaba gerektirir. Atık yönetimi yazılımı kapsamlıdır ve ayrı sistemlerin ilgilendiği tüm alanları kapsar, bu da onu mükemmel bir çözüm haline getirir.

En İyi Atık Yönetimi Yazılımları nelerdir : Haul-IT, Intelex, RouteOptix, WasteWORKS, Dakota’nın Atık Yönetimi, Webaspx Atık Yöneticisi, Soft-Pak, Atık Yönetim Yazılımının en iyi örneklerinden bazılarıdır.

Atık Yönetim Yazılımı Nedir?

Atık yönetimi yazılımı, işletmelerin atıkların toplanmasından bertaraf edilmesine kadar geçen süreçleri verimli bir şekilde yürütmelerine yardımcı olur. Bu tür işlevler, atık bertaraf sisteminin İş Sağlığı ve Güvenliği yönetmeliklerine uygun olmasını sağlamak, atıkların toplanması, taşınması, arıtılması ve yerleştirilmesi için zamanlama tarihlerini, faturalandırma ve hizmetlerin fiyatlandırılması açısından sözleşmelerin yönetilmesini içerir. ve sıralama ve imha gibi süreçler için iş akışlarının oluşturulması.

Ek olarak, yazılım, farklı malzemelerin sınıfandırılması ve geri dönüşüm için farklı işlevlerin sağlanması için kullanışlıdır. Atık yazılımı, benzersiz atık profillerinin oluşturulması ve yönetilmesinin yanı sıra önemli bildirimlerin ve uyarıların görüntülenmesi için de gereklidir.

Bu, işletme sahiplerinin veya sorumlu departmanların süreçleri takip etmesini ve ihlal veya herhangi bir acil durumda gerekli önlemleri almasını kolaylaştırır. Maliyet kontrolü: Atık yazılımı, en uygun maliyetli atık toplayıcıların, taşıyıcıların, arıtma yöneticilerinin ve imha edicilerin tanımlanmasına ve seçilmesine yardımcı olur. Daha sonra, faturalama ve fiyatlandırma süreçlerini yönetmenin yanı sıra, beklenen atık bertarafı için maliyetleri tahmin eder. Mevzuata uygunluk: Yazılım, firma tarafından yürütülen tüm atık bertaraf süreçleri için geçerli tüm yönetmelik ve standartları izler ve içerir. Ayrıca tesisin izinlerini kontrol eder ve yaklaşan son kullanma tarihlerine ilişkin bildirimler oluşturur. Ek olarak, RCRA tehlikeli atık raporları oluşturur.

Basitlik ve genellik: Atık yönetimi yazılımının kullanımı kolaydır. Ayrıca, bireysel profllerin ayrı seviyelerde çalıştırıldığı manuel sistemlerin aksine, atık profllerini hepsinin izlenebileceği ve kontrol edilebileceği tek bir sistemde birleştirerek yönetmeyi kolaylaştırır. Atık azaltma çabası izleme: Sistem, belirli bir süre boyunca üretilen hem tehlikeli hem de tehlikeli olmayan atıklar hakkında ayrıntılı bilgi ve raporlar üretir. Ayrıca işletmenin atık profilleri ve raporlarından alınan ayrıntılara dayalı olarak bilinçli kararlar almasına yardımcı olur.

Çizelgeleme: Aynı zamanda, atık toplama ve bertaraf programları oluşturur ve yönetir. Bazı sürümler, yeterli hazırlığı sağlamak için bu tarihler yakın olduğunda bildirimler görüntüler.


siyah çöp kutusu içinde kullanılmış tek kullanımlık mavi eldiven siyah eldiven beyaz maske

Tıbbi Atık Yönetimi Ve Yazılımı

Atık kelime anlamı itibariyle anlaşıldığı üzere, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan her türlü maddedir diyebiliriz. Bu atık maddeler; özellikle de tıbbi atıklar, insan ve çevre sağlığına zarar verecek nitelikte olabilir. Bu nedenle doğrudan veya dolaylı bir şekilde ortama verilmesi oldukça sakınca yaratabilir.

Atık Yönetimi Nedir?

Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan maddeler insan ve çevre sağlığı açısından olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, ortaya çıkan atığın kontrol altına alınması gereklidir.

Atık yönetimi bu noktada devreye girmektedir. Atık yönetiminde; atığın kaynağında en asgari düzeye indirilerek azaltılması, atıkların özelliğine göre ayrıştırılması ve toplanması yöntemi izlenir.

Atık yönetimi; atıkların geçici olarak depolanması, ara depolanması, geri kazandırılması, taşınması, atıkların kontrolü ve benzeri işlemleri içeren bir yönetim biçimini kapsamaktadır.

Tıbbi Atıkların Zararları

Tıbbi atıklar arasında öncelikle kan örnekleri ve kesici, delici aletler insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Tıbbi atıklar ölümcül hastalıkların bulaşma riskini arttırmaktadır. Bu nedenle atıkların protokole uygun bir şekilde toplanması gereklidir.

Tıbbi Atık Yönetimi Nedir?

Tıbbi atık yönetimi ; belediyeler sınırları dahilinde bulunan tüm sağlık kuruluşlarında üretilen tıbbi atıkların toplanması, sterilize edilmesi ve yakılması işini dünya standartlarına uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Tıbbi atık yönetimi belediyelerin modern tesislerinde ve ekipmanlarla çevreye ve insan sağlığına zarar verilmeden gerçekleştirilmektedir. Tıbbi atık yönetimi yönetmeliği 2017 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile beraber çeşitli belge ve formlar sağlık kuruluşları için zaruri hale getirilmiştir.

Tıbbi Atık Yönetiminin Aşamaları

Tıbbi atık yönetimi çerçevesinde gerçekleştirilen uygulamada çeşitli aşamalar söz konusudur.

Tıbbi Atık Toplama

Tıbbi atık yönetimi ile öncelikle tıbbi atıkların toplanması işlemi gerçekleştirilir. Belediyelerce, sınırları dahilindeki kayıtlı sağlık kuruluşlarının günlük tıbbi atıkları düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Toplama işlemi son teknoloji donanımlarla yapılır.

Tıbbi atık toplamada görevli personel, özel koruyucu giysilerle görevini gerçekleştirmektedir. Toplama işlemi sonrasında, bu özel giysiler ve araçlar yıkanıp dezenfekte edilmektedir.

Tıbbi atık yönetimi ile toplanan tıbbi atıklar, sterilizasyon ve yakma tesislerinde bertaraf edilmektedir.

Tıbbi Atıkların Sterilizasyon İşlemi

Tıbbi atıkların sterilizasyonu için, tıbbi atık sterilizasyon tesisleri bulunmaktadır.kurulmuştur. Tesislerde en son teknoloji kullanılmaktadır. Tam otomatik konveyör sistemleri ile uzaktan izleme ve müdahale sistemi mevcuttur.

Tıbbi Atık Yakma İşlemi

Tıbbi atıklar, yakılarak imha edilebilmektedir. Enfeksiyon atıkları ve patolojik atıklar gibi hastalık yayma riski yüksek atıklar bulaş riski bulunduğundan yakılarak yok edilmektedir.

Tıbbi Atık Yazılımı

Geliştirilmiş olan tıbbi atık yazılımı ile birlikte tıbbi atıkların toplanma, depolanma ve imha aşamaları çok daha güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Türkiye genelinde sağlık kuruluşlarının bir çoğu tıbbi atık yazılımı kullanmaktadır. Tıbbi atık yazılımının birçok açıdan faydaları bulunmaktadır.

Tıbbi atık yazılımı tıbbi atıkların daha hızlı ve güvenli bir şekilde toplanmasına yardımcı olan bir sistemdir. Yazılım sayesinde daha az atık oluşmaktadır. Tıbbi atık yazılımı atıkları, tehlikeli yada tehlikesiz olarak gruplandırmaktadır. Tıbbi atıklar, yönetmelikçe belirlenen şartlara uygun kaplarda saklanmaktadır. Böylece, çevresel riskler de en aza indirgenmektedir.

Tıbbi atık yazılımın diğer bir faydası da sağlık kuruluşu personellerinin atık yönetmeliğine dair kapsamlı ve detaylı bir şekilde eğitim görmesini sağlamasıdır. Personeller tıbbi atık yazılımının sunduğu eğitim sayesinde; atıkların sınıflandırılması, saklanması, etiketlenmesi ve depolanması gibi konularda gerekli bilgilere sahip olmaktadır. Sağlık kuruluşları, tıbbi atık yazılımı kullanarak risk faktörlerini asgari düzeye indirme olanağına sahip olmaktadır.

Tıbbi atık yazılımını kullanmak isteyen sağlık kuruluşları bu konu ile gerekli başvurularını internet ve telefon üzerinden yapabilmektedir.


Her-birinin-uzerinde-sari-tehlikeli-atik-etiketleri-bulunan-siyah-metal-varil-yigini

Atık Yönetimi Ve Yazılımı

Atık malzemenin türüne göre toplanması, sınıflandırılması ve diğer atık yönetim süreçlerinin gerçekleşmesi hususu insan ve çevre sağlığı açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

Atık oluşumunun önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar; atığın kaynağında azaltılması, geri dönüşümünün sağlanması, atığın özelliğine ve türüne göre sınıflandırılıp ayrılması, atığın biriktirilmesi, ve toplanması, atıkların geçici depolanması, atıkların taşınması ve ara depolanması, atığın bertaraf edilmesi işlemleri ve aşamaları, atığın kontrolünü ve denetimi içeren tüm faaliyetler atık yönetimi kapsamaktadır.

Atık Listesindeki Kodlar Neyi İfade Eder?

Atık yönetimi kapsamında atıklar sınıflandırılır ve listelenir. Oluşturulan atık listesinde, bir takım kodlar yer almaktadır. Listede A işareti ile gösterilen atıklar; yönetmeliğe göre konsantrasyonuna bakılmaksızın atığın tehlikeli olduğunu ifade etmektedir.

Yine aynı listede M harfi ile işaretlenmiş atıklar, eşik konsantrasyonları üzerinde bir değere sahipse tehlikeli atık sınıfına girmektedir.

Malzeme güvenlik bilgi formu raporuna göre listede H1-H14 özellikleri gösteren tüm atıklar da yine tehlikeli atık sınıfına dahildir.

Bu sınıflandırma yapılırken atığın numuneleri lisanslı bir akredite çevre laboratuvarında analiz edilmektedir.

Tehlikeli atıkların oluştuğu endüstriyel kuruluşlar, atıkların üretilmesinden atıkların biriktirilmesine kadar ve atıkların geçici olarak depolanmasından atıkların nakliyesine değin, atıkların nakliyesinden imha tesisine ulaşmasına kadar bütün süreçlerden sorumludur. Bu nedenle yönetmelikte bahsedilen tüm atık yönetimi süreçlerini kanunlar ve yönetmelik dahilinde yerine getirmek zorundadır.

Tehlikeli Atıklar Nelerdir?

Boya, vernik, yapıştırıcı, kozmetik atıkları, laboratuvar atıkları ile kullanım süresi geçmiş ilaçlar, boya fosfat çamurları, arıtma çamuru, flüoresan, kondansatör, x-ışını tüpleri, basınçlı kaplar, kartuş toner atıkları, sağlık kuruluşlarının atıkları; kan numuneleri, kesici aletler gibi atıklar atık tehlike oluşturmaktadır

Tehlikeli Atıklar Nasıl Depolanır?

Atık maddeler birbiri ile reaksiyona girmeyecek şekilde geçici olarak depolanır. Tıbbi atıkların dışında olmak üzere, tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 6 ay depolanabilmektedir. Tehlikesiz atıklar ise en çok 1 sene süreyle geçici depolanmaktadır.

Atık Yazılımı Nedir?

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi neticesinde bilgisayar dünyasında da büyük bir büyüme gözlemlenmektedir. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte her alana ve günlük yaşama dijital dünyanın karışmaması kaçınılmazdır. Hal böyle olunca atık yazılımı da, git gide gelişen dijital dünyanın bir parçası olmaktadır.

Atık yazılımı yazılımcılar tarafından oluşturulmuştur. Atık yazılımının amacı, atıkların takibi ve toplanıp kontrol altına alınması gibi atık yönetiminin dijital ortamda yönetilmesidir.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak endüstriyel faaliyetlerin artması ve bu artışa paralel olarak sanayi atıklarının artması, nüfus ile birlikte diğer çeşit atıkların çoğalması söz konusu olmuştur. Üzerinde yaşadığımız dünyanın çevre sağlığının korunması ile insan ve çevre için daha yaşanabilir olması ve gelecek nesillere temiz bir dünyayı miras bırakabilmek için, oluşan atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve enerjinin geri kazanımı sağlanmalıdır. Bu açıdan atık yazılımlarının büyük faydaları olmaktadır.

Atık yazılımı atık yönetimi konusunda faydalar sağlamaktadır. Atık yazılımının en büyük amacı atıkların takibinin yapılabilmesidir. Bu yazılımlar sayesinde sistemde var olan atık miktarı ve var olan atıkların konumunun takibi kolayca ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir.

Atık yazılımı sadece bilgisayar ortamında değil ilerleyen teknoloji sayesinde mobil ortamda da kullanılmaktadır. Mobil atık yazılımı ile istenilen her yerde ve her zaman atık yönetimi süreci takip edilebilmektedir. Bu durum yöneticiler açısından büyük kolaylıktır. Atık yazılımının kullanılmasının yanı sıra kurumlar ve işletmeler, çalışanlarının atık yönetimi sürecinde üzerine düşen görevleri doğru bir şekilde yerine getirip getirmediğinin de kontrolünü sağlamalıdır. Personele gerekli eğitimler verilmelidir. Atıkların toplanmasından bertaraf edilmesine kadar olan süreci personel detaylı bir şekilde öğrenmelidir.


Ameliyathane ameliyat çöp kutusu cerrahi işlemden sonra tek kullanımlık olan önlük eldiven maske çöpleri atmak için kullanılan yeşil plastik torbalar

Tıbbi Atık Yönetimi

Sağlık hizmetleri, sağlık sorunları azaltma ve insan sağlığı potansiyeli riskleri ortadan kaldırma hedefine ulaşın tehlikeli atıklar kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. Sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sırasında ortaya çıkan atıkların diğer atıklarla karşılaştırıldığında yaralanma ve enfeksiyon riski daha yüksektir. Tıbbi atık yazılımı nerede üretilirse üretilsin, güvenli ve güvenilir atık bertaraf yöntemleri gereklidir. Tıbbi atığın uygunsuz ve yanlış işlenmesi, halk sağlığı için ciddi sonuçlar doğurabilir ve çevreyi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle güvenli tıbbi atık yönetimi, çevre sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır.

Kısa ve uzun vadede etkili tıbbi tedavi tıbbi atık yönetimi planını uygulamak her düzeyde çok sektörlü işbirliği ve etkileşim gerektirir. Politikalar küresel olarak düzenlenmeli ve yönetilmelidir ancak yerel olarak uygulanmalıdır. Ulusal politika ve yasal çerçeve, personel eğitimi ve kamu bilincini artırmak, tıbbi atık yönetimi anahtarıdır.

Tıbbi Atık Tanımı Nedir?

Tıbbi atık yönetimi yönetmeliğine göre tıbbi kurumlardan çıkan tıbbi atık bulaşıcı atıkları, patolojik atıkları ve kesme atıkları ifade eder.

Tıbbi Atıkların Sağlık Etkileri

Tıbbi atıklara maruz kalma yaralanmaya neden olabilir. Tıbbi atık aşağıdakilerden bir veya daha fazla sebepten kaynaklanıyor olabilir.

  • Enfeksiyona neden olabilecek patojenler içerir,
  • Genetik yapıdaki değişiklikler (dna),
  • Zehirli veya tehlikeli kimyasal veya farmasötik malzemeler içerir
  • Radyoaktiftir
  • Bıçaklar dahil

Risk Altındaki Kişiler

Tıbbi atıklara maruz kalma tüm bireylerin potansiyelidir çünkü tehlikelidirler. Risk altındaki bu insanlar üretim sağlık tesislerinde ya da dışarıda görevli olan ve dikkatsiz yönetim sonucu bu atıklardan muzdarip olanlar dahildir.

  • Doktorlar, hemşireler, sağlık asistanları ve diğer hastane personeli,
  • Bir sağlık kuruluşunda veya evde tedavi ve hasta bakımı yapan bireyler,
  • Sağlık kurumlarından hasta ziyaretçileri,
  • Çamaşırhane, atık toplama ve taşıma gibi sağlık organizasyonel destek personeli,
  • Atık işleme tesislerinde çalışanlar
  • Atık bertaraf sahalarında ayıran insanlar

Enfekte Atıklar ve Kesicilerin Tehlikeleri

Enfekte olmak ve birçok patojen mikroorganizma içermektedir. Enfekte atıktaki patojenler insanları birçok yönden etkileyebilir. Vücuduna girebilir:

  • Deriyi delerek, zedeleyerek veya keserek,
  • Mukoza zarından
  • İnhalasyon yoluyla
  • Sindirim yoluyla

HIV ve Hepatitin tıbbi atık yoluyla bulaşması b-c virüs enfeksiyonu ile özel bir ilişkisi vardır. Bu virüs bulaşmış şırıngalar, genellikle kan iğnelerle enfekte olmuşlar. Tıbbi kurumlarda antibiyotikler ve kimyasallar anti-dezenfektan bakteriler var, iyi değil yönetilen tıbbi atıkların neden olduğu tehlikeler artırmak. Patojenlerin yoğunlaştığı ve kontamine olduğu bir kültür kesi (özellikle hipodermik iğne) ilgili akut potansiyel tehlikeleri içeren atık maddedir.

Ön dişler patojenlerle kontamine olursa, sadece kesiklere ve bıçak yaralarına neden olmaz, aynı zamanda bu yaraların enfekte olmasına da neden olabilirler. Bu iki risk (yaralanma ve hastalık bulaşması) nedeniyle, kağıt kesiciler çok tehlikeli atık kategorisi olarak kabul edilir. Bıçak yaraları dışında asıl sorun bu temasla yayılan kan enfeksiyonlarıdır. Hipodermik iğneler, kesim atıkları kategorisinin önemli bir parçasıdır.

Tıbbi Atık Miktarı

Türkiye’deki kamu ve özel hastanelerden çöpün fiziksel bileşimi ulusal istatistik bürosu 1995′ te “hastane atıkları araştırma” tamamlandı. Kamu ve özel hastanelerde toplam katı atık fiziksel dağılım açısından muayene sırasında, her gün bir devlet hastanesinde tıbbi tedavi için 1,92 kg, 0,38 kg. Ev çöpü ve 0,09 kg geri dönüşüm geri dönüştürülebilir malzemeler dahil toplam 2,39 kg atık özel hastaneler 2.01 kg’dır. Tıbbi tedavi, 1.35 kg. Yerli katı atık ve 0,98 kg. Geri dönüştürülebilir bir malzeme olun toplam 4,34 kg atık üretildiği belirlendi. Poliklinik bölümü günlük tıbbi katı atık miktarı hastaneler için 0,05 kg, özel hastaneler için 0,18 kg olarak tıbbi atık belirlenmiştir. Tıbbi atık yazılımı ürünleri ile bu tür değerleri takip etmek oldukça kolaylaşmıştır.


hastanelerde-tibbi-atiklarin-toplanmasi-transferi-ve-bertarafi-icin-tum-atiklarin-biriktirildigi-kirmizi-sari-turuncu-renkli-cop-kutusu

Atık Yönetimi ve Atık Yazılımı Avantajları

Her kişi ihtiyaçlarını karşılamak için her gün pek çok farklı ürün satın alır. Alınan bu ürünler çoğu vakit, daha sağlıklı ve korunaklı korunmak üzere ambalajlanmaktadır. Ambalaj atıklarını, diğer atıklardan farklı şekilde biriktirmek sureti ile tekrar geri dönüşüme gönderebiliriz. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını yuvalarımızda ayrı birer torbada biriktirerek, ilk bakışı atmış oluruz. Biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını, evimize yakın ambalaj atığı konteynerine atmak suretiyle geri dönüşümü başlatırız. Eğer oturduğunuz belediye çerçevesi içerisinde ambalaj atığı konteyneri yok ise belediyenize bu hususta başvurmalısınız.

Atık Yönetimi Nedir?

Tıbbi atık yönetimi, evsel, tıbbi, tehlikeli ve tehlikesiz fazlalıkların minime edilmesi, kaynağında ayrı ayrı toplanması, ara depolanması, gerekli olduğu zamanlarda atıklar için aktarma merkezleri oluşturulması, atıkların kaldırılması, geri kazanılması, bertarafı, geri kazanım ve bertaraf merkezlerinin işletilmesi ile kapatma, kapatma ardından bakım, izleme kontrol süreçlerini içeren bir yönetim şeklidir. Buna atık yönetimi denir.

Atıkların “Atık Hiyerarşisine” göre merkezinde Önleme/ Azaltma esastır. Diğer aşamalar ise; Geri Kazanım, Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım metotları oluşturmaktadır. Bu basamakların hiç birine girmeyen atıklar için ise son kademe Enerji Kazanımı ve Bertaraftır. Tüm bu işlemler atık yönetimi konusuna dahildir.

Tıbbı Atık Nedir?

Tıbbi atıklar patolojik atıklar, kesici, delici katı atıklar ve enfekte atıklar şeklinde üç grupta yer alan her türlü birey ve çevre sağlığına zarar vermekte olan atık türleridir. Bu atıkların gerekli biçimde toplanarak imha edilmesi için sağlık kurumlarında 3 farklı tipte çöp torbaları oluşturulmuştur. Bu çöp torbaları aracılığıyla hem atıkların cinsi tespit edilebilmekte hem de imha aşamasında ayrıştırılmaları daha basit gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Tıbbi atık türleri genel anlamda sağlık alanında kullanılan her şeyi söylemek imkan dahilinde olabilir. Ama akılda kalması sebebiyle iğneler, doktor ve hemşire eldivenleri, ameliyat giysileri, bistüriler, lam ve lamel gibi laboratuvar zeminine ait katı atıklar, karantina atıkları tarzı kullanılmış tıbbi malzemelerin her birine tıbbi atık türleri denilir. Bu atıkların insan sağlığı ilk gelmek üzere çevreye de zarar verdiklerinden sebep ayrıştırılarak ortadan kaldırılmaları için değişik çöp torbaları kullanılmaktadır.

Atık Yönetiminin Esası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan Atık Yönetimi Yönetmeliği (AYY) Madde – 5 e) bendinde de anlatıldığı üzere “ farklı türdeki atıkların kaynağında/ üretildikleri yerde diğer atıklarla karıştırılmaksızın, sınıflandırılarak ayrı toplanması esastır.” ilkesine güvenerek tüm atıkların kaynağında ayrı şekilde toplanması esastır.

Tıbbi Atık Yazılımı

Tıbbi atık yazılımı sağlık sektöründeki kuruluşların ihtiyacını karşılamaktadır. Tıbbi atıkların servis servis, birim birim ne denli ağırlıkta tıbbi atık veyahut da tehlikeli atık paketlediğini kaydedip istenilmiş olan istatistiği vermektedir. Tüm bu işlemler tıbbi atık yazılımı hususuna dahildir.

Serviste atık paketlendikten hemen sonra barkod yapıştırılır ve devamında görevli paketi depoya teslim etmeden hemen önce entegre edilebilen elektronik terazide veyahut da kantarda tartım eylemini yaptıktan sonra elektronik zeminde gramajı sisteme kaydedilir. Kayıt ardından ise tekrar barkod basılır ve paket üstüne yapıştırılır.

Sistemin Genel Sekreterliğe kurulumu yapılır ve Genel Sekreterlik Tıbbi Atık görevlisi tek ekrandan hangi hastanenin aylık ne kadar tıbbi atık paketlediğini görebilecek ve toplam istatistikler alabilecektir. Yöneticiler kurum kurum, birim birim ve üye bazlı duyuru servisini kullanabileceklerdir.

Tıbbi atık yazılımı web tabanlı olup, kalite seviyesi gereği bütün HBYS servislerine entegresi yapılmaktadır.

Web tabanlı olmasının diğer faydaları kurum yöneticileri mobil şekilde cep telefonlarından takip sağlayacaklardır.


Tıbbı Atık Yönetiminin Önemi

Pek çok üretim tesisinde atıkların nerelere döküleceği konusu üretim tesisinin nereye yapılacağı konusunda önemli bir etkendir. Özellikle dere kenarlarında konumlandıran üretim tesisleri sıvı atıklarını suda yaşayan canlılara zarar vermeyecek şekilde ayrıştırarak derelere bırakmaktadır.

Fabrikalarda üretim sırasında oluşan atıkların bir kısmı geri dönüştürülerek tekrar üretim sahasına alınırken büyük bir kısmı sıvı, gaz ve katı atıklar şeklinde çevreye bırakılmaktadır. Bir kısım kullanılmayan atık da başka organizasyonlarda değerlendirilmek üzere geri dönüşüm projelerinde kullanılmaktadır.

Atıkların Yönetilmesi Ne Demektir?

Üretimde ortaya çıkan atıkların yeniden değerlendirilebileceği geri dönüşüm projelerinde kullanılması atık yönetimi olarak bilinir. Ancak sadece geri dönüşüm değil aynı zamanda üretim boyunca kullanılan ham maddeden tutun da, ortaya çıkan malzemenin tüketiminde, tüketimden sonraki aşamasında ortaya çıkan atıklara kadar tüm malzemenin en uygun şekilde değerlendirilmesi atık yönetimi kurallarına uygun olmalıdır. Ancak bu takdirde çevre ve tüketici sağlığı korunabilir.

Atıklar sadece fabrikaların oluşturduğu kullanılmayan malzemeler değillerdir. Evlerimizde tükettiğimiz her bir malzemenin çöpe giden kısmı atıktır. Bu sebeple kendi evimizin içinde bile bir atık yönetimi olmalıdır.

Atık Çeşitleri Nedir?

Cam atıklar, kompozit atıklar, tıbbi atıklar, metaller, bitkisel yağ atıkları, kağıt ve ahşap atıklar ilk akla gelen ve en çok rastladığımız atık çeşitleridir. Bunlar içerisinde belki de en dikkat edilmesi gereken atık çeşitleri tıbbi atıklardır.

Tıbbi atıklar, düzgün paketleme ve geri dönüşüm kurallarına uygun bir şekilde uygulanmazsa hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi hasar verebilir.

Tıbbi Atık Nedir?

Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında genellikle doktorlar ve hemşireler tarafından kullanılan, ameliyathane atıkları, kesici ve delici aletler, kullanılmış şırıngalar gibi atıklara tıbbi atık denir. Bu atıkların enfekte olabilme ihtimali çok yüksek olduğu için kullanımları sırasında ilgili sağlık personeli her zaman koruyucu eldiven kullanır. Tek kullanımlık olan bu şırınga, iğne gibi atıkların çok dikkatli bir şekilde paketlenerek atık merkezine götürülmesi gerekir. Aksi takdirde sağlıklı insanla temasında bulaş riski taşır.

Tıbbi Atık Yazılımı Ne İşe Yarar?

Tıbbi atıkların daha planlı ve organize bir şekilde atık operasyonlarını yürütmek amacıyla atık yazılımı tasarlanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre atıkların toplanması gereklidir.

Tıbbi atıkların toplanmasından atık toplama personelleri sorumludur. Burada en önemli nokta doğru etiketleme ve paketleme yapılmasıdır. Hastanenin herhangi bir bölümünde atıklar paketlendikten sonra üzerine barkod yapıştırılır. Paket depoya iletilmeden önce barkod numarasıyla birlikte içeriği ve gramajı sisteme kaydedilir. Böylelikle hangi birimden ne kadar atık çıktığı atık depolarına gitmeden önce kayıtlara geçmiş olur.

Bu atık yazılımı sayesinde hangi hastaneden, hastanenin hangi birinden ne kadar tıbbi ve tehlikeli atık çıkarıldığı ile ilgili istatistik de tutulmuş olur. Atıklar belirli yönetmeliklerce kontrole tabi tutulduğu için paketlerin gramajlarından içeriğine, paketin malzemesinden tehlike düzeyine kadar belirlenmiş kutularda imhaya gönderilmektedir. Bu sayede atık yazılımı hem personele hem de çevreye zarar verilmesinin önüne geçiyor.

Tıbbi Atık Yazılımı Sterilizasyonda da Kullanılır

Tıbbi atık denilince sadece işi bitmiş ve imha edilmesi gereken atıklar akla gelmemelidir. Aynı zamanda hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında, ameliyathanelerde birden fazla kullanımı yapılabilen ürünlerin sterilizasyona gönderimi de yine bu yazılım üzerinden gerçekleştirilir. Örneğin ameliyathanede kullanılan neşterler tek kullanımlık değildir. Ameliyat bittikten sonra görevliler tarafından toplanarak sterilizasyona gönderilirler.

Bazı hastaneler kullanılan ekipmanları kendi bünyesinde sterilize etse de bugün tıbbi atık yazılımı kullanarak tıbbı malzemeleri sterilizasyona gönderen onlarca hastane vardır. Hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlayan tıbbi atık yazılımı zamanla tüm hastanelere entegre edileceği öngörülmektedir.


hastane-tibbi-atiklarinda-kullanilmak-icin-agzi-kapali-kirmizi-ve-yesil-renkli-cop-kutulari-onlerinde-ici-dolu-kirmizi-gri-ve-siyah-renkte-hastane-atik-torbalari

Atık Yönetimi Uygulamaları

Her yıl açığa çıkan binlerce ton atığın sağlıklı bir şekilde geri dönüşümünün sağlanması veya bertaraf edilebilmesi için atık yönetimi uygulamaları bulunmaktadır.

Tıbbi Atık Üreticisi Atıklarını Nasıl Toplatabilir?

Hastaneler, muayenehaneler ve diğer sağlık kuruluşları tarafından oluşturulan tıbbi atıkların toplatılması için öncelikle atık yönetimi uygulamasına giriş yapılmalıdır. Giriş yapıldıktan sonra ekrandaki yönergeleri takip ederek atık transfer talebi oluşturulur. Mobil ve masa üstünden takip edilen bu uygulamalarda öncelikli olan doğru bir şekilde ayrıştırılmış ve paketlenmiş olan atıkların doğru taşınması ve sisteme girilmesidir.

Tıbbi Atıkların Taşıma İşlemleri Ne Gibi Aşamalardan Geçer?

Tıbbi atıkların taşınması da geri dönüşüm ve bertaraf edilme kadar önemli ve hayati bir aşamadır. Çünkü atıklar, taşınma sırasında bile taşıyan personel ve çevre için risk teşkil edebilir. Bu sebeple atık yazılımı ne diyorsa ona uygun hareket etmek gerekir.

Tıbbi atık yönetiminde atıkların kategorize edilmesinden sonra ilk aşama atık yükleme aşamasıdır. Son derece dikkatli ve özenli çalışılması gereken bir aşamadır. Atık yükleme göreli personel tarafından yapıldıktan sonra atık nakliye aracındaki şoförün kontrolü gerekir. Mobil cihazlardaki atık yönetimi uygulamalarına yapılan yüklemenin doğru bir şekilde girilmesi gerekir. Bu veriler, hangi kurumdan ne kadar tıbbi atık çıktığı verilerinin oluşturulması ve gerekli analizlerin yapılabilmesi bakımından çok önemlidir.

İlgili atıklar atık nakliye aracı tarafından taşındıktan sonra atık işleme tesisine getirilir. Burada görevli personel tarafından atık boşaltma işlemleri titizlikle yapılmalıdır. Atık işleme tesisi yetkilisi atık yazılımı mobil uygulamalarına gerekli sayımı yaparak giriş yapmakla yükümlüdür. Sağlık kuruluşundan çıkan ve atık işleme tesisine girişi sağlanan atıklarla ilgili kodlar birbiriyle eşleştiği takdirde atık taşıma işlemi doğru bir şekilde sonlanmış demektir.

Tıbbi Atık Üreticisi Ekranları Nasıldır?

Atık yönetim uygulaması ekranların tıbbi atık üreticisi yani sağlık kuruluşlarının yetkililerinin görebileceği ekranlar vardır. Bu ekranda temel olarak tıbbi atık beyan sistemi (TABS), atık gönderim işlemleri, tesis bilgileri, duyurular, bildirilen sorunlar ve uyarılar gibi alt sekmeler yer alır. Tesis bilgileri kısmında mutlaka tesisin adı, kodu, vergi numarası, adresi, ili, ilçesi, telefonu ve mail adresi gibi bilgilerin doldurulması gereklidir.

Atık gönderim işlemleri menüsü altında transferin durumuyla ilgili detaylar yer alır. Bunlar; bekleyen transfer talepleri, kayıtlı tıbbi atık transfer işlemleri, yoldaki transferler, kabul bekleyen transferler, kabulü yapılmış transferler, yeni transfer talebi yap, yeni tıbbi atık transfer talebi yap şeklindedir. Atık yönetimi son derece detaylı bir sistemdir. Bu sebeple her aşama uygulamada yer almaktadır.

Tıbbi Atık Beyan Sistemi Gereklilikleri Nelerdir?

Atık yönetim yönetmeliğine göre tıbbi atıkların taşınmasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Madde 9’a göre atık yöneticileri tıbbi atık beyan formlarını yıllık bazda saklamak zorundadır. Her yılın mart ayına kadar bir önceki yılın beyanlarının girişlerini tamamlamak ve bunları kayıt altında tutmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük her yılın kayıtları için en az 5 yıl boyunca bu nüshaları saklamak anlamanına gelmektedir.

Atık Beyan Formu Genel Görünümü Nasıldır?

Atık beyan formunda yer alması gereken genel bilgiler vardır. Bunlar sağlık kuruluşuyla ilgili tesisin adı, kodu, vergi numarası ve adresi gibi temel bilgilerdir. Ayrıca formda mutlaka sektör bilgisi bulunmalıdır. Sektör bilgisi her sağlık kuruluşunun sahip olduğu NACE kodudur. Atık beyan formunda mutlaka yer alması gereken bir diğer bilgi atık bilgisidir. Hangi atıklardan kaç adet ve ne kadar ağırlıkta yer aldığı bilgisi verilmelidir. Son aşama onay aşamasıdır. Atık beyan formu doldurulduktan sonra atık yazılımı sistemi üzerinden onaya gönderilir. Onay alındıktan sonra atık beyan formu tamamlanmış sayılmaktadır.