Her yıl açığa çıkan binlerce ton atığın sağlıklı bir şekilde geri dönüşümünün sağlanması veya bertaraf edilebilmesi için atık yönetimi uygulamaları bulunmaktadır.

Tıbbi Atık Üreticisi Atıklarını Nasıl Toplatabilir?

Hastaneler, muayenehaneler ve diğer sağlık kuruluşları tarafından oluşturulan tıbbi atıkların toplatılması için öncelikle atık yönetimi uygulamasına giriş yapılmalıdır. Giriş yapıldıktan sonra ekrandaki yönergeleri takip ederek atık transfer talebi oluşturulur. Mobil ve masa üstünden takip edilen bu uygulamalarda öncelikli olan doğru bir şekilde ayrıştırılmış ve paketlenmiş olan atıkların doğru taşınması ve sisteme girilmesidir.

Tıbbi Atıkların Taşıma İşlemleri Ne Gibi Aşamalardan Geçer?

Tıbbi atıkların taşınması da geri dönüşüm ve bertaraf edilme kadar önemli ve hayati bir aşamadır. Çünkü atıklar, taşınma sırasında bile taşıyan personel ve çevre için risk teşkil edebilir. Bu sebeple atık yazılımı ne diyorsa ona uygun hareket etmek gerekir.

Tıbbi atık yönetiminde atıkların kategorize edilmesinden sonra ilk aşama atık yükleme aşamasıdır. Son derece dikkatli ve özenli çalışılması gereken bir aşamadır. Atık yükleme göreli personel tarafından yapıldıktan sonra atık nakliye aracındaki şoförün kontrolü gerekir. Mobil cihazlardaki atık yönetimi uygulamalarına yapılan yüklemenin doğru bir şekilde girilmesi gerekir. Bu veriler, hangi kurumdan ne kadar tıbbi atık çıktığı verilerinin oluşturulması ve gerekli analizlerin yapılabilmesi bakımından çok önemlidir.

İlgili atıklar atık nakliye aracı tarafından taşındıktan sonra atık işleme tesisine getirilir. Burada görevli personel tarafından atık boşaltma işlemleri titizlikle yapılmalıdır. Atık işleme tesisi yetkilisi atık yazılımı mobil uygulamalarına gerekli sayımı yaparak giriş yapmakla yükümlüdür. Sağlık kuruluşundan çıkan ve atık işleme tesisine girişi sağlanan atıklarla ilgili kodlar birbiriyle eşleştiği takdirde atık taşıma işlemi doğru bir şekilde sonlanmış demektir.

Tıbbi Atık Üreticisi Ekranları Nasıldır?

Atık yönetim uygulaması ekranların tıbbi atık üreticisi yani sağlık kuruluşlarının yetkililerinin görebileceği ekranlar vardır. Bu ekranda temel olarak tıbbi atık beyan sistemi (TABS), atık gönderim işlemleri, tesis bilgileri, duyurular, bildirilen sorunlar ve uyarılar gibi alt sekmeler yer alır. Tesis bilgileri kısmında mutlaka tesisin adı, kodu, vergi numarası, adresi, ili, ilçesi, telefonu ve mail adresi gibi bilgilerin doldurulması gereklidir.

Atık gönderim işlemleri menüsü altında transferin durumuyla ilgili detaylar yer alır. Bunlar; bekleyen transfer talepleri, kayıtlı tıbbi atık transfer işlemleri, yoldaki transferler, kabul bekleyen transferler, kabulü yapılmış transferler, yeni transfer talebi yap, yeni tıbbi atık transfer talebi yap şeklindedir. Atık yönetimi son derece detaylı bir sistemdir. Bu sebeple her aşama uygulamada yer almaktadır.

Tıbbi Atık Beyan Sistemi Gereklilikleri Nelerdir?

Atık yönetim yönetmeliğine göre tıbbi atıkların taşınmasında uyulması gereken bazı kurallar vardır. Madde 9’a göre atık yöneticileri tıbbi atık beyan formlarını yıllık bazda saklamak zorundadır. Her yılın mart ayına kadar bir önceki yılın beyanlarının girişlerini tamamlamak ve bunları kayıt altında tutmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük her yılın kayıtları için en az 5 yıl boyunca bu nüshaları saklamak anlamanına gelmektedir.

Atık Beyan Formu Genel Görünümü Nasıldır?

Atık beyan formunda yer alması gereken genel bilgiler vardır. Bunlar sağlık kuruluşuyla ilgili tesisin adı, kodu, vergi numarası ve adresi gibi temel bilgilerdir. Ayrıca formda mutlaka sektör bilgisi bulunmalıdır. Sektör bilgisi her sağlık kuruluşunun sahip olduğu NACE kodudur. Atık beyan formunda mutlaka yer alması gereken bir diğer bilgi atık bilgisidir. Hangi atıklardan kaç adet ve ne kadar ağırlıkta yer aldığı bilgisi verilmelidir. Son aşama onay aşamasıdır. Atık beyan formu doldurulduktan sonra atık yazılımı sistemi üzerinden onaya gönderilir. Onay alındıktan sonra atık beyan formu tamamlanmış sayılmaktadır.