Atık kelime anlamı itibariyle anlaşıldığı üzere, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan her türlü maddedir diyebiliriz. Bu atık maddeler; özellikle de tıbbi atıklar, insan ve çevre sağlığına zarar verecek nitelikte olabilir. Bu nedenle doğrudan veya dolaylı bir şekilde ortama verilmesi oldukça sakınca yaratabilir.

Atık Yönetimi Nedir?

Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan maddeler insan ve çevre sağlığı açısından olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, ortaya çıkan atığın kontrol altına alınması gereklidir.

Atık yönetimi bu noktada devreye girmektedir. Atık yönetiminde; atığın kaynağında en asgari düzeye indirilerek azaltılması, atıkların özelliğine göre ayrıştırılması ve toplanması yöntemi izlenir.

Atık yönetimi; atıkların geçici olarak depolanması, ara depolanması, geri kazandırılması, taşınması, atıkların kontrolü ve benzeri işlemleri içeren bir yönetim biçimini kapsamaktadır.

Tıbbi Atıkların Zararları

Tıbbi atıklar arasında öncelikle kan örnekleri ve kesici, delici aletler insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Tıbbi atıklar ölümcül hastalıkların bulaşma riskini arttırmaktadır. Bu nedenle atıkların protokole uygun bir şekilde toplanması gereklidir.

Tıbbi Atık Yönetimi Nedir?

Tıbbi atık yönetimi ; belediyeler sınırları dahilinde bulunan tüm sağlık kuruluşlarında üretilen tıbbi atıkların toplanması, sterilize edilmesi ve yakılması işini dünya standartlarına uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Tıbbi atık yönetimi belediyelerin modern tesislerinde ve ekipmanlarla çevreye ve insan sağlığına zarar verilmeden gerçekleştirilmektedir. Tıbbi atık yönetimi yönetmeliği 2017 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile beraber çeşitli belge ve formlar sağlık kuruluşları için zaruri hale getirilmiştir.

Tıbbi Atık Yönetiminin Aşamaları

Tıbbi atık yönetimi çerçevesinde gerçekleştirilen uygulamada çeşitli aşamalar söz konusudur.

Tıbbi Atık Toplama

Tıbbi atık yönetimi ile öncelikle tıbbi atıkların toplanması işlemi gerçekleştirilir. Belediyelerce, sınırları dahilindeki kayıtlı sağlık kuruluşlarının günlük tıbbi atıkları düzenli bir şekilde toplanmaktadır. Toplama işlemi son teknoloji donanımlarla yapılır.

Tıbbi atık toplamada görevli personel, özel koruyucu giysilerle görevini gerçekleştirmektedir. Toplama işlemi sonrasında, bu özel giysiler ve araçlar yıkanıp dezenfekte edilmektedir.

Tıbbi atık yönetimi ile toplanan tıbbi atıklar, sterilizasyon ve yakma tesislerinde bertaraf edilmektedir.

Tıbbi Atıkların Sterilizasyon İşlemi

Tıbbi atıkların sterilizasyonu için, tıbbi atık sterilizasyon tesisleri bulunmaktadır.kurulmuştur. Tesislerde en son teknoloji kullanılmaktadır. Tam otomatik konveyör sistemleri ile uzaktan izleme ve müdahale sistemi mevcuttur.

Tıbbi Atık Yakma İşlemi

Tıbbi atıklar, yakılarak imha edilebilmektedir. Enfeksiyon atıkları ve patolojik atıklar gibi hastalık yayma riski yüksek atıklar bulaş riski bulunduğundan yakılarak yok edilmektedir.

Tıbbi Atık Yazılımı

Geliştirilmiş olan tıbbi atık yazılımı ile birlikte tıbbi atıkların toplanma, depolanma ve imha aşamaları çok daha güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Türkiye genelinde sağlık kuruluşlarının bir çoğu tıbbi atık yazılımı kullanmaktadır. Tıbbi atık yazılımının birçok açıdan faydaları bulunmaktadır.

Tıbbi atık yazılımı tıbbi atıkların daha hızlı ve güvenli bir şekilde toplanmasına yardımcı olan bir sistemdir. Yazılım sayesinde daha az atık oluşmaktadır. Tıbbi atık yazılımı atıkları, tehlikeli yada tehlikesiz olarak gruplandırmaktadır. Tıbbi atıklar, yönetmelikçe belirlenen şartlara uygun kaplarda saklanmaktadır. Böylece, çevresel riskler de en aza indirgenmektedir.

Tıbbi atık yazılımın diğer bir faydası da sağlık kuruluşu personellerinin atık yönetmeliğine dair kapsamlı ve detaylı bir şekilde eğitim görmesini sağlamasıdır. Personeller tıbbi atık yazılımının sunduğu eğitim sayesinde; atıkların sınıflandırılması, saklanması, etiketlenmesi ve depolanması gibi konularda gerekli bilgilere sahip olmaktadır. Sağlık kuruluşları, tıbbi atık yazılımı kullanarak risk faktörlerini asgari düzeye indirme olanağına sahip olmaktadır.

Tıbbi atık yazılımını kullanmak isteyen sağlık kuruluşları bu konu ile gerekli başvurularını internet ve telefon üzerinden yapabilmektedir.