Pek çok üretim tesisinde atıkların nerelere döküleceği konusu üretim tesisinin nereye yapılacağı konusunda önemli bir etkendir. Özellikle dere kenarlarında konumlandıran üretim tesisleri sıvı atıklarını suda yaşayan canlılara zarar vermeyecek şekilde ayrıştırarak derelere bırakmaktadır.

Fabrikalarda üretim sırasında oluşan atıkların bir kısmı geri dönüştürülerek tekrar üretim sahasına alınırken büyük bir kısmı sıvı, gaz ve katı atıklar şeklinde çevreye bırakılmaktadır. Bir kısım kullanılmayan atık da başka organizasyonlarda değerlendirilmek üzere geri dönüşüm projelerinde kullanılmaktadır.

Atıkların Yönetilmesi Ne Demektir?

Üretimde ortaya çıkan atıkların yeniden değerlendirilebileceği geri dönüşüm projelerinde kullanılması atık yönetimi olarak bilinir. Ancak sadece geri dönüşüm değil aynı zamanda üretim boyunca kullanılan ham maddeden tutun da, ortaya çıkan malzemenin tüketiminde, tüketimden sonraki aşamasında ortaya çıkan atıklara kadar tüm malzemenin en uygun şekilde değerlendirilmesi atık yönetimi kurallarına uygun olmalıdır. Ancak bu takdirde çevre ve tüketici sağlığı korunabilir.

Atıklar sadece fabrikaların oluşturduğu kullanılmayan malzemeler değillerdir. Evlerimizde tükettiğimiz her bir malzemenin çöpe giden kısmı atıktır. Bu sebeple kendi evimizin içinde bile bir atık yönetimi olmalıdır.

Atık Çeşitleri Nedir?

Cam atıklar, kompozit atıklar, tıbbi atıklar, metaller, bitkisel yağ atıkları, kağıt ve ahşap atıklar ilk akla gelen ve en çok rastladığımız atık çeşitleridir. Bunlar içerisinde belki de en dikkat edilmesi gereken atık çeşitleri tıbbi atıklardır.

Tıbbi atıklar, düzgün paketleme ve geri dönüşüm kurallarına uygun bir şekilde uygulanmazsa hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi hasar verebilir.

Tıbbi Atık Nedir?

Hastanelerde ve diğer sağlık kuruluşlarında genellikle doktorlar ve hemşireler tarafından kullanılan, ameliyathane atıkları, kesici ve delici aletler, kullanılmış şırıngalar gibi atıklara tıbbi atık denir. Bu atıkların enfekte olabilme ihtimali çok yüksek olduğu için kullanımları sırasında ilgili sağlık personeli her zaman koruyucu eldiven kullanır. Tek kullanımlık olan bu şırınga, iğne gibi atıkların çok dikkatli bir şekilde paketlenerek atık merkezine götürülmesi gerekir. Aksi takdirde sağlıklı insanla temasında bulaş riski taşır.

Tıbbi Atık Yazılımı Ne İşe Yarar?

Tıbbi atıkların daha planlı ve organize bir şekilde atık operasyonlarını yürütmek amacıyla atık yazılımı tasarlanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre atıkların toplanması gereklidir.

Tıbbi atıkların toplanmasından atık toplama personelleri sorumludur. Burada en önemli nokta doğru etiketleme ve paketleme yapılmasıdır. Hastanenin herhangi bir bölümünde atıklar paketlendikten sonra üzerine barkod yapıştırılır. Paket depoya iletilmeden önce barkod numarasıyla birlikte içeriği ve gramajı sisteme kaydedilir. Böylelikle hangi birimden ne kadar atık çıktığı atık depolarına gitmeden önce kayıtlara geçmiş olur.

Bu atık yazılımı sayesinde hangi hastaneden, hastanenin hangi birinden ne kadar tıbbi ve tehlikeli atık çıkarıldığı ile ilgili istatistik de tutulmuş olur. Atıklar belirli yönetmeliklerce kontrole tabi tutulduğu için paketlerin gramajlarından içeriğine, paketin malzemesinden tehlike düzeyine kadar belirlenmiş kutularda imhaya gönderilmektedir. Bu sayede atık yazılımı hem personele hem de çevreye zarar verilmesinin önüne geçiyor.

Tıbbi Atık Yazılımı Sterilizasyonda da Kullanılır

Tıbbi atık denilince sadece işi bitmiş ve imha edilmesi gereken atıklar akla gelmemelidir. Aynı zamanda hastane ve diğer sağlık kuruluşlarında, ameliyathanelerde birden fazla kullanımı yapılabilen ürünlerin sterilizasyona gönderimi de yine bu yazılım üzerinden gerçekleştirilir. Örneğin ameliyathanede kullanılan neşterler tek kullanımlık değildir. Ameliyat bittikten sonra görevliler tarafından toplanarak sterilizasyona gönderilirler.

Bazı hastaneler kullanılan ekipmanları kendi bünyesinde sterilize etse de bugün tıbbi atık yazılımı kullanarak tıbbı malzemeleri sterilizasyona gönderen onlarca hastane vardır. Hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlayan tıbbi atık yazılımı zamanla tüm hastanelere entegre edileceği öngörülmektedir.