Sağlık hizmetleri, sağlık sorunları azaltma ve insan sağlığı potansiyeli riskleri ortadan kaldırma hedefine ulaşın tehlikeli atıklar kaçınılmaz olarak ortaya çıkacaktır. Sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sırasında ortaya çıkan atıkların diğer atıklarla karşılaştırıldığında yaralanma ve enfeksiyon riski daha yüksektir. Tıbbi atık yazılımı nerede üretilirse üretilsin, güvenli ve güvenilir atık bertaraf yöntemleri gereklidir. Tıbbi atığın uygunsuz ve yanlış işlenmesi, halk sağlığı için ciddi sonuçlar doğurabilir ve çevreyi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle güvenli tıbbi atık yönetimi, çevre sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır.

Kısa ve uzun vadede etkili tıbbi tedavi tıbbi atık yönetimi planını uygulamak her düzeyde çok sektörlü işbirliği ve etkileşim gerektirir. Politikalar küresel olarak düzenlenmeli ve yönetilmelidir ancak yerel olarak uygulanmalıdır. Ulusal politika ve yasal çerçeve, personel eğitimi ve kamu bilincini artırmak, tıbbi atık yönetimi anahtarıdır.

Tıbbi Atık Tanımı Nedir?

Tıbbi atık yönetimi yönetmeliğine göre tıbbi kurumlardan çıkan tıbbi atık bulaşıcı atıkları, patolojik atıkları ve kesme atıkları ifade eder.

Tıbbi Atıkların Sağlık Etkileri

Tıbbi atıklara maruz kalma yaralanmaya neden olabilir. Tıbbi atık aşağıdakilerden bir veya daha fazla sebepten kaynaklanıyor olabilir.

  • Enfeksiyona neden olabilecek patojenler içerir,
  • Genetik yapıdaki değişiklikler (dna),
  • Zehirli veya tehlikeli kimyasal veya farmasötik malzemeler içerir
  • Radyoaktiftir
  • Bıçaklar dahil

Risk Altındaki Kişiler

Tıbbi atıklara maruz kalma tüm bireylerin potansiyelidir çünkü tehlikelidirler. Risk altındaki bu insanlar üretim sağlık tesislerinde ya da dışarıda görevli olan ve dikkatsiz yönetim sonucu bu atıklardan muzdarip olanlar dahildir.

  • Doktorlar, hemşireler, sağlık asistanları ve diğer hastane personeli,
  • Bir sağlık kuruluşunda veya evde tedavi ve hasta bakımı yapan bireyler,
  • Sağlık kurumlarından hasta ziyaretçileri,
  • Çamaşırhane, atık toplama ve taşıma gibi sağlık organizasyonel destek personeli,
  • Atık işleme tesislerinde çalışanlar
  • Atık bertaraf sahalarında ayıran insanlar

Enfekte Atıklar ve Kesicilerin Tehlikeleri

Enfekte olmak ve birçok patojen mikroorganizma içermektedir. Enfekte atıktaki patojenler insanları birçok yönden etkileyebilir. Vücuduna girebilir:

  • Deriyi delerek, zedeleyerek veya keserek,
  • Mukoza zarından
  • İnhalasyon yoluyla
  • Sindirim yoluyla

HIV ve Hepatitin tıbbi atık yoluyla bulaşması b-c virüs enfeksiyonu ile özel bir ilişkisi vardır. Bu virüs bulaşmış şırıngalar, genellikle kan iğnelerle enfekte olmuşlar. Tıbbi kurumlarda antibiyotikler ve kimyasallar anti-dezenfektan bakteriler var, iyi değil yönetilen tıbbi atıkların neden olduğu tehlikeler artırmak. Patojenlerin yoğunlaştığı ve kontamine olduğu bir kültür kesi (özellikle hipodermik iğne) ilgili akut potansiyel tehlikeleri içeren atık maddedir.

Ön dişler patojenlerle kontamine olursa, sadece kesiklere ve bıçak yaralarına neden olmaz, aynı zamanda bu yaraların enfekte olmasına da neden olabilirler. Bu iki risk (yaralanma ve hastalık bulaşması) nedeniyle, kağıt kesiciler çok tehlikeli atık kategorisi olarak kabul edilir. Bıçak yaraları dışında asıl sorun bu temasla yayılan kan enfeksiyonlarıdır. Hipodermik iğneler, kesim atıkları kategorisinin önemli bir parçasıdır.

Tıbbi Atık Miktarı

Türkiye’deki kamu ve özel hastanelerden çöpün fiziksel bileşimi ulusal istatistik bürosu 1995′ te “hastane atıkları araştırma” tamamlandı. Kamu ve özel hastanelerde toplam katı atık fiziksel dağılım açısından muayene sırasında, her gün bir devlet hastanesinde tıbbi tedavi için 1,92 kg, 0,38 kg. Ev çöpü ve 0,09 kg geri dönüşüm geri dönüştürülebilir malzemeler dahil toplam 2,39 kg atık özel hastaneler 2.01 kg’dır. Tıbbi tedavi, 1.35 kg. Yerli katı atık ve 0,98 kg. Geri dönüştürülebilir bir malzeme olun toplam 4,34 kg atık üretildiği belirlendi. Poliklinik bölümü günlük tıbbi katı atık miktarı hastaneler için 0,05 kg, özel hastaneler için 0,18 kg olarak tıbbi atık belirlenmiştir. Tıbbi atık yazılımı ürünleri ile bu tür değerleri takip etmek oldukça kolaylaşmıştır.