Her kişi ihtiyaçlarını karşılamak için her gün pek çok farklı ürün satın alır. Alınan bu ürünler çoğu vakit, daha sağlıklı ve korunaklı korunmak üzere ambalajlanmaktadır. Ambalaj atıklarını, diğer atıklardan farklı şekilde biriktirmek sureti ile tekrar geri dönüşüme gönderebiliriz. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını yuvalarımızda ayrı birer torbada biriktirerek, ilk bakışı atmış oluruz. Biriktirdiğimiz ambalaj atıklarını, evimize yakın ambalaj atığı konteynerine atmak suretiyle geri dönüşümü başlatırız. Eğer oturduğunuz belediye çerçevesi içerisinde ambalaj atığı konteyneri yok ise belediyenize bu hususta başvurmalısınız.

Atık Yönetimi Nedir?

Tıbbi atık yönetimi, evsel, tıbbi, tehlikeli ve tehlikesiz fazlalıkların minime edilmesi, kaynağında ayrı ayrı toplanması, ara depolanması, gerekli olduğu zamanlarda atıklar için aktarma merkezleri oluşturulması, atıkların kaldırılması, geri kazanılması, bertarafı, geri kazanım ve bertaraf merkezlerinin işletilmesi ile kapatma, kapatma ardından bakım, izleme kontrol süreçlerini içeren bir yönetim şeklidir. Buna atık yönetimi denir.

Atıkların “Atık Hiyerarşisine” göre merkezinde Önleme/ Azaltma esastır. Diğer aşamalar ise; Geri Kazanım, Geri Dönüşüm ve Yeniden Kullanım metotları oluşturmaktadır. Bu basamakların hiç birine girmeyen atıklar için ise son kademe Enerji Kazanımı ve Bertaraftır. Tüm bu işlemler atık yönetimi konusuna dahildir.

Tıbbı Atık Nedir?

Tıbbi atıklar patolojik atıklar, kesici, delici katı atıklar ve enfekte atıklar şeklinde üç grupta yer alan her türlü birey ve çevre sağlığına zarar vermekte olan atık türleridir. Bu atıkların gerekli biçimde toplanarak imha edilmesi için sağlık kurumlarında 3 farklı tipte çöp torbaları oluşturulmuştur. Bu çöp torbaları aracılığıyla hem atıkların cinsi tespit edilebilmekte hem de imha aşamasında ayrıştırılmaları daha basit gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Tıbbi atık türleri genel anlamda sağlık alanında kullanılan her şeyi söylemek imkan dahilinde olabilir. Ama akılda kalması sebebiyle iğneler, doktor ve hemşire eldivenleri, ameliyat giysileri, bistüriler, lam ve lamel gibi laboratuvar zeminine ait katı atıklar, karantina atıkları tarzı kullanılmış tıbbi malzemelerin her birine tıbbi atık türleri denilir. Bu atıkların insan sağlığı ilk gelmek üzere çevreye de zarar verdiklerinden sebep ayrıştırılarak ortadan kaldırılmaları için değişik çöp torbaları kullanılmaktadır.

Atık Yönetiminin Esası

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan Atık Yönetimi Yönetmeliği (AYY) Madde – 5 e) bendinde de anlatıldığı üzere “ farklı türdeki atıkların kaynağında/ üretildikleri yerde diğer atıklarla karıştırılmaksızın, sınıflandırılarak ayrı toplanması esastır.” ilkesine güvenerek tüm atıkların kaynağında ayrı şekilde toplanması esastır.

Tıbbi Atık Yazılımı

Tıbbi atık yazılımı sağlık sektöründeki kuruluşların ihtiyacını karşılamaktadır. Tıbbi atıkların servis servis, birim birim ne denli ağırlıkta tıbbi atık veyahut da tehlikeli atık paketlediğini kaydedip istenilmiş olan istatistiği vermektedir. Tüm bu işlemler tıbbi atık yazılımı hususuna dahildir.

Serviste atık paketlendikten hemen sonra barkod yapıştırılır ve devamında görevli paketi depoya teslim etmeden hemen önce entegre edilebilen elektronik terazide veyahut da kantarda tartım eylemini yaptıktan sonra elektronik zeminde gramajı sisteme kaydedilir. Kayıt ardından ise tekrar barkod basılır ve paket üstüne yapıştırılır.

Sistemin Genel Sekreterliğe kurulumu yapılır ve Genel Sekreterlik Tıbbi Atık görevlisi tek ekrandan hangi hastanenin aylık ne kadar tıbbi atık paketlediğini görebilecek ve toplam istatistikler alabilecektir. Yöneticiler kurum kurum, birim birim ve üye bazlı duyuru servisini kullanabileceklerdir.

Tıbbi atık yazılımı web tabanlı olup, kalite seviyesi gereği bütün HBYS servislerine entegresi yapılmaktadır.

Web tabanlı olmasının diğer faydaları kurum yöneticileri mobil şekilde cep telefonlarından takip sağlayacaklardır.