Atık malzemenin türüne göre toplanması, sınıflandırılması ve diğer atık yönetim süreçlerinin gerçekleşmesi hususu insan ve çevre sağlığı açısından oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

Atık oluşumunun önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar; atığın kaynağında azaltılması, geri dönüşümünün sağlanması, atığın özelliğine ve türüne göre sınıflandırılıp ayrılması, atığın biriktirilmesi, ve toplanması, atıkların geçici depolanması, atıkların taşınması ve ara depolanması, atığın bertaraf edilmesi işlemleri ve aşamaları, atığın kontrolünü ve denetimi içeren tüm faaliyetler atık yönetimi kapsamaktadır.

Atık Listesindeki Kodlar Neyi İfade Eder?

Atık yönetimi kapsamında atıklar sınıflandırılır ve listelenir. Oluşturulan atık listesinde, bir takım kodlar yer almaktadır. Listede A işareti ile gösterilen atıklar; yönetmeliğe göre konsantrasyonuna bakılmaksızın atığın tehlikeli olduğunu ifade etmektedir.

Yine aynı listede M harfi ile işaretlenmiş atıklar, eşik konsantrasyonları üzerinde bir değere sahipse tehlikeli atık sınıfına girmektedir.

Malzeme güvenlik bilgi formu raporuna göre listede H1-H14 özellikleri gösteren tüm atıklar da yine tehlikeli atık sınıfına dahildir.

Bu sınıflandırma yapılırken atığın numuneleri lisanslı bir akredite çevre laboratuvarında analiz edilmektedir.

Tehlikeli atıkların oluştuğu endüstriyel kuruluşlar, atıkların üretilmesinden atıkların biriktirilmesine kadar ve atıkların geçici olarak depolanmasından atıkların nakliyesine değin, atıkların nakliyesinden imha tesisine ulaşmasına kadar bütün süreçlerden sorumludur. Bu nedenle yönetmelikte bahsedilen tüm atık yönetimi süreçlerini kanunlar ve yönetmelik dahilinde yerine getirmek zorundadır.

Tehlikeli Atıklar Nelerdir?

Boya, vernik, yapıştırıcı, kozmetik atıkları, laboratuvar atıkları ile kullanım süresi geçmiş ilaçlar, boya fosfat çamurları, arıtma çamuru, flüoresan, kondansatör, x-ışını tüpleri, basınçlı kaplar, kartuş toner atıkları, sağlık kuruluşlarının atıkları; kan numuneleri, kesici aletler gibi atıklar atık tehlike oluşturmaktadır

Tehlikeli Atıklar Nasıl Depolanır?

Atık maddeler birbiri ile reaksiyona girmeyecek şekilde geçici olarak depolanır. Tıbbi atıkların dışında olmak üzere, tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 6 ay depolanabilmektedir. Tehlikesiz atıklar ise en çok 1 sene süreyle geçici depolanmaktadır.

Atık Yazılımı Nedir?

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi neticesinde bilgisayar dünyasında da büyük bir büyüme gözlemlenmektedir. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte her alana ve günlük yaşama dijital dünyanın karışmaması kaçınılmazdır. Hal böyle olunca atık yazılımı da, git gide gelişen dijital dünyanın bir parçası olmaktadır.

Atık yazılımı yazılımcılar tarafından oluşturulmuştur. Atık yazılımının amacı, atıkların takibi ve toplanıp kontrol altına alınması gibi atık yönetiminin dijital ortamda yönetilmesidir.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak endüstriyel faaliyetlerin artması ve bu artışa paralel olarak sanayi atıklarının artması, nüfus ile birlikte diğer çeşit atıkların çoğalması söz konusu olmuştur. Üzerinde yaşadığımız dünyanın çevre sağlığının korunması ile insan ve çevre için daha yaşanabilir olması ve gelecek nesillere temiz bir dünyayı miras bırakabilmek için, oluşan atıkların geri dönüşüme kazandırılması ve enerjinin geri kazanımı sağlanmalıdır. Bu açıdan atık yazılımlarının büyük faydaları olmaktadır.

Atık yazılımı atık yönetimi konusunda faydalar sağlamaktadır. Atık yazılımının en büyük amacı atıkların takibinin yapılabilmesidir. Bu yazılımlar sayesinde sistemde var olan atık miktarı ve var olan atıkların konumunun takibi kolayca ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir.

Atık yazılımı sadece bilgisayar ortamında değil ilerleyen teknoloji sayesinde mobil ortamda da kullanılmaktadır. Mobil atık yazılımı ile istenilen her yerde ve her zaman atık yönetimi süreci takip edilebilmektedir. Bu durum yöneticiler açısından büyük kolaylıktır. Atık yazılımının kullanılmasının yanı sıra kurumlar ve işletmeler, çalışanlarının atık yönetimi sürecinde üzerine düşen görevleri doğru bir şekilde yerine getirip getirmediğinin de kontrolünü sağlamalıdır. Personele gerekli eğitimler verilmelidir. Atıkların toplanmasından bertaraf edilmesine kadar olan süreci personel detaylı bir şekilde öğrenmelidir.