Ülkemizde 14 Mart 2005 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ile Tıbbı Atıkların İmhası belirli standartlara kavuşturulmuştur. O günlerden günümüze çıkan çeşitli mevzuatların sonuncusu olan 25.01.2017 tarihli 29959 sayılı yönetmelik ile günümüzdeki halini almıştır. Bu mevzuat kapsamında sağlık kuruluşlarının belirli yükümlülükleri belirtilmiştir.

Tıbbi atıklar çevre ve insan sağlığına zarar verebileceği için doğrudan veya dolaylı olarak çevreye bırakılmaması ve diğer tehlikesiz atıklar karıştırılmadan imha edilmesi gerekmektedir. Sağlık kuruluşları tıbbi atıkların imha edilmesi ile ilgili sürecin tamamından sorumludur. 2018 yılı Ocak ayına kadar Tıbbi Atık Toplama Tesisleri atıkları toplarken 1 kilograma kadar olan atıklar için “tıbbi atık alındı” belgesi, 1 kilogram üzeri atıklar için ise “ulusal atık taşıma formu (UATF)” kullanma zorunluluğu vardı. Bu tarihten sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olan Mobil Atık Takip Sistemi (MoTAT) kullanılması mecbur hale getirilmiştir.

Sağlık kuruluşları; atıkları kaynağında en aza indirecek sistemi kurmak, tıbbi atıklarla ilgili belediyelerle protokol yapmak, tıbbi atıkların toplanması, geçici depolanması ve alınacak tedbirlerle ilgili bir plan hazırlamak, atıkları; tıbbi, tehlikeli, tehlikesiz, ambalaj gibi ayrı ayrı toplamak, atıkları yönetmelikte belirtilen şartlara uygun torba ve kaplarda toplamak, ilgili personeli eğitmek, atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili masrafları karşılamak, oluşan atıkların miktarını düzenli olarak kayıt altına almak ve bu kayıtların çıktılarını 5 yıl süreyle saklamakla yükümlüdür.

Count Technologies olarak bu noktada sağlık kuruluşlarına sağlamakta olduğumuz Tıbbı Atık ve Tehlikeli Atık Yazılımı (AYS) aracılığı ile bu bilgileri kayıt altına alma, torba ve kapları etiketleme ve atıkların yüklemesi esnasında sisteme kaydetme noktasında destek sağlamaktayız.

Bu bağlamda yönetmeliğe uygun tartı, ilgili barkod yazıcısı ve barkod okuyucularını uygun koşullarda sağlık kuruluşlarına ulaştırıyor ve 7/24 destek ekiplerimiz aracılığı ile kesintisiz destek sağlıyoruz. Acil durumlarda yerinde müdahale ekiplerimiz aracılığı ile hızlı çözümler üreterek bu hassas süreci başarıyla yürütüyoruz. Türkiye genelinde 50’yi aşkın hastanede hali hazırda çalışmakta olan sistemimiz sağlık kuruluşlarının süreci sorunsuz bir şekilde yönetmesine aracılık ediyor.

Tıbbi Atık Sistemi Yazılımı ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.